Csiri-biri mozgásfejlesztő torna

A Csiri-biri torna egy 45 perces játékos, dalolós, mondókás foglalkozás, ahol a szokásostól eltérő mozgásformákkal ismerkedhetnek meg a már járni tudó gyerekek. Az órákon a gyerkőcök a szülőkkel együtt tornáznak, nagy- és finommotorikus mozgásokat utánoznak, Ayres és TSMT tornáról ismert mozgásfejlesztő eszközöket használnak, kúsznak, másznak, pörögnek, forognak, labdát gyűjtenek, „versenyt futnak”, ejtőernyőben hemperegnek.
Mivel a gyerek nem csak a szemével, hanem a kezével és a testével is tanulja a látást, megismerést, sok tapasztalatra, mozgásra van szüksége. Torna közben tudatosan használnia kell a kezét például labdázásra, tapsolásra, mutogatásra, a testét ugrálásra, előre-hátra-oldalra hajolásra. A gyermek játszva, énekelve, mondókázva, futkározva megtanulja az irányokat, lépéseket, fejlődik a gondolkodása. A Csiri-biri torna gyakorlatai éppen ezt a fejlődést, tanulást szolgálják. A mai gyerekek idegrendszerének sokkal több ingert kell feldolgoznia, mint a korábbi generációknak, és ehhez minél több mozgásra van szükség. A mozgásészlelésnek, a térérzékelésnek, a kézügyességnek vagy az egyensúly-érzékelésnek kulcsszerepe van a gyerekek teljesítményében. Az ujjak tudatos mozgatása például szerepet játszik az olvasásban, mert az ujjak által szerzett tapasztalatok válnak téri viszonyokká, amely által a betűk, számok, összefüggések felismerhetők. A bukfenc, a hinta, az egyensúlyozást fejlesztő gyakorlatok az idegrendszer harmóniáját, a koncentrációs képességet alapozzák meg. Nagyon szeretik a versenyfutást, a négykézláb mászást, nagy kedvencük a zsipp-zsupp, ahol az ejtőernyőben hossztengelyük mentén foroghatnak. Népszerű még Gyulával gombócot főzni és űrhajóba szállni. Sok gyermek otthon kívülről fújja a nagy- és finommotorikus mozgásokat kísérő dalokat és mondókákat. A Csiri-biri torna eszköztárában szerepelnek az általánosan ismert tornagyakorlatok – a kicsik nyelvére lefordítva, elénekelve, eltapsolva, mondókázva. Futunk versenyt, bujkálunk a Haramiák elől, kergetünk buborékot. Ezen felül vannak speciális eszközök, amik a hétköznapitól eltérő mozgásformákkal még inkább segítenek mind az idegrendszer, mind az izomzat fejlődésében.
A szülőnek azért fontos a részvétel, mert láthatja, hogy gyermeke a többiekhez képest esetleg miben ügyesebb, vagy miben van elmaradva. A vidám hangulat, a csillogó szemű gyerektársaság, a lendületes játékos mozgásformák, a sok dal és mondóka a legbátortalanabbakra is ösztönzően hat. A foglalkozáson megnyílnak a gyerekek, kezdeményezővé, magabiztosabbá válnak, figyelmük koncentrálódik, térlátásuk, egyensúlyérzékük foglalkozásról foglalkozásra fejlődik. Nem utolsó szempont, hogy a közös munka a foglalkozáson kifejezetten jó hatással van a szülő-gyermek kapcsolat harmonizálására is. A torna előtt, után - esetleg közben, amíg a gyerekek játszanak - kialakuló spontán baba-mama klubok jó hangulatúak, közvetlenek, hasznosak. A Csiri-biri torna csoportos fejlesztő foglalkozás, amely kifejezetten jó hatással van mind a sajátos nevelési igényű, mind a megfelelő ütemben fejlődő gyermek mozgás- és viselkedés-kultúrájára.

Díja:

  • 1200 Ft / alkalom
  • 10.000 Ft / 10 alkalmas bérlet

Vezető:
Tejfalussy Katalin, játszóházvezető, drámapedagógiai fejlesztő
Információ és bejelentkezés: kuckobolcsi16@gmail.com e-mail címen, vagy a 70/573 6000 számon.

Erre a foglalkozásra jelenleg nincs csoportunk!

to top button